tirsdag 6. april 2010

Cuba Libre

Etter 15 netter i Venezuela, takker vi for oss og setter kursen nordover til Cuba. Vi har hatt rolige dager, med stort sett bassengliv og hjemmemiddager. Det har vært deilig med en liten ferie i ferien, og det gleder oss stort at dere der hjemme er ferdig med påska, slik at det blir mer liv på facebook og på "ledige jobber på finn.no".

Vi kan ikke skryte på oss å kunne så masse om Venezuela, ei heller ha sett så masse, men for folk som skal reise hit senere, så er Isla Margarita en bra plass, med fine strender, visstnok fine småbyer og god shopping. I tillegg er det ikke fullt så kriminelt som i Caracas. Andre plasser å få med seg er Los Roques og Angel Falls. På grunn av påskepriser og stramt budsjett hadde vi dessverre ikke råd til å dra til noen av plassene.


Pengeveksling er en sak i seg selv i Venezuela. Som vi har skrevet tidligere har regjeringen satt en standardkurs for hva en Bolivar er verdt sammenliknet med en US$ (US$ 1 = 4,3 VEF). Hvis man veksler til seg penger på svartemarkedet kan man få kurser helt opp til 1:6,3, noe som utgjør en vesentlig forskjell, men som er litt mer risikabel, da man på gata aldri vet om det er politi eller pengeveksler man snakker med. Vi hadde en grei løsning med at hotellverten vår vekslet våre penger etter den uoffesielle kursen. Hvis du er interessert i å følge den uoffesielle valutaen i Venezuela, klikk inn på denne bloggen.


En annen sak man må huske før man reiser til Venezuela, er de ulike skattene man må betale. Viktigst å huske på er at alle skatter betales enten til flyselskapet, eller i ei luke. Hvis noen på flyplassen kommer bort til deg og sier du må betale han en flyplasskatt, gjør du smartes i å takke pent nei. Han er mest interessert pengene dine, og bryr seg ikke med å viderebetale dine penger til en evt skatteinkrever. For å fly innenlands, må man betale en flyplasskatt på 32,5 Bolivarer og for å fly ut av landet, må man betale flyplasskatt på 162,5 Bolivarer i tillegg til en avgangsskatt på 162,5 Bolivarer (april 2010). Husk at dette er per person, og at valutakursen på flyplassen i Caracas er vanvittig dårlig, så det er smart å ha dette klart. Det skal sies at mange internasjonale flyselskap har bakt avgangsskatten inn i billettprisen, så det er lurt å sjekke opp dette før du reiser.


En siste litt morsomme funfact fra Venezuela: Bensinen er gratis, men du må tipse personen som fyller bensinen for deg.


Vi er nå ankommet Havana og Cuba. Masse mer kommer så fort vi har nett igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar