tirsdag 10. november 2009

I kina spiser de hund

Nei, vi sikter ikke til Lasse Sprang Olsens mørke komedie fra 1999. Vi har vært på det lokale matmarkedet i Nanning, og fått en opplevelse av hvordan det virkelige Kina er, ikke tulle-turist-Kina med skorpioner på en pinne og sauepeniser i lange baner på grillen. Dette innlegget er i utgangspunket for sterk kost for en gjennomsnittsnordmann, men en helt hverdagslig ting i Kina. Av den grunn har vi valgt å ikke kaste groteske bilder inn i de tusen hjem. Kikk på linkene som følger om du ønsker å se bilder. Vi advarer om sterkt materiale!!

Som nevnt gikk vi gjennom de turist-tomme gatene i Nanning, og snublet over et lokalt matmarked, og valgte å se oss litt rundt. Førsteinntrykket var egentlig ikke så ille. Det er en annen kultur for hygiene her, så synet av salat og halv-filetert fisk som ligger på sølete asfalt uten annet underlag enn en tynn flettet trematte har sluttet å sjokkere. Lukten er en persepsjon som er vanskelig å beskrive. Det er en blanding av råtne grønnsaker, kjøttavfall som har ligget for lenge i sola, med søte innslag av menneskeavføring. Lyden er krydret med fluesvermer, larmende bilhorn og hylende kjøpmenn. Rett og slett en helt annen verden. På dette markedet fikk man alt til dagens middag og til helgens festmåltid. Boder bugnet av grønnsaker og frukt, rosiner og stekeoljer. En bod hadde spesialisert seg på dyreinnvoller, og kjøpmannen som hadde lite kunder for øyeblikket satt med en skitten klut og dasket fluer av lever, hjerte, tarmer og det du måtte ønske eller ikke ønske. Innover i smågatene slo lukten av fordervet kjøtt mot oss. I bur på under en kvadratmeter sto opptil 30 høner stuvet sammen mens eieren deres holdt på å koke en nylig halshugget hønesøster for letter å kunne nappe den for sin kunde. Ved siden av hadde en annen selger spesialisert seg på katt og and. Grunnet mangel på bur i riktig størrelse ble endene plassert i bur for småfugl og landskilpadder. Innerst på markedet hørte vi hundehyl, og fikk med det bekreftet hva vi fryktet. I bur sto fem og fem hunder samlet mens slakteren sto rett bak dem og slaktet en hund. Kokte og flådde hundeskrotter lå på rekke og rad bak burene, og ved siden av satt en liten ansamling menn og spilte kort og røykte.

Vi kan ikke forstå slikt, og vil ikke heller. Vi lever i en helt annen kultur, og kan ikke sette oss inn i levesettene til et land som Kina med vår bakgrunn. Det er ikke dermed sagt at vi skal godta, for dette er en dyrebehandling som går langt over alle etiske retningslinjer vi er kjent med.

4 kommentarer:

  1. Gud, som jeg angrer for at jeg klikket på linkene. :(

    SvarSlett
  2. Jeg orker ikke se bildene! det er mer enn nok med teksten. Blir helt dårlig!

    SvarSlett
  3. Det er egentlig godt beskrevet. Helt "udyrelige" forhold!

    SvarSlett