mandag 12. oktober 2009

Mens vi venter..

Vi har nå snart benyttet tre uker av vår reise på Fiji, og Fiji har fra første dag tatt på seg finstasen og vist seg fra sin beste side. Været har vært strålende, vi kommer av hensyn til bitterheten til dere der hjemme ikke inn på antall varme grader, og rød-brunhetsskalaen på våre egne kropper.

Det Fijianske folk er helt unikt. For de som ikke har vært her, lærer man ordet 'bula' første dag man ankommer øya. Dette betyr noe sånn som 'hei' og 'god helse (til deg)', og er et ord som brukes til stadighet. Alle smiler, alle er hyggelige og hjelpsomme. På den ene siden er likestillingen kommet langt ved at sterke kvinner med god utdanning ofte driver hotell og restauranter. På den andre siden jobber andre kvinner frem til de får barn, for så å være husmor resten av livet. Vi har også fått servert historier om at det er lov å gi 'kjærringa en lusing' i gode venners lag, og hvis det er fakta, er det mang en smilende, forslått kvinne på Fiji. Gleden kan man(n) ikke ta fra dem. Et annet viktig minne for oss er samholdet mellom mennesker som hele den vestlige verden har noe å lære av. Øyhoppernes overnattingsutgifter går i hovedsak til å dekke hotellenes utgifter, for så at resten av overskuddet går tilbake til øyenes innbyggere. Dette dekker landsbyenes utgifter til strøm, mat som må kjøpes inn (sukker og mel i hovedsak), skole til barna og offer til kirken. Man kan komme inn i en landsby med $ 5.000,- og de vil se på deg å si: "Vi trenger ikke pengene dine, men kom med oss i skogen, hjelp oss å høste, lag mat med oss og sov i våre hus". Det er i slike sammenhenger man kan gremmes over hvilket system man lever i til daglig.

Vi har opplevd mye, og møtt mange fantastiske mennesker og personligheter. På Fiji kan det sies at desto mer overfladiske turistene rundt deg er, desto mykere er sengen, varmere er dusjen og sandløst er gulvet. Vi har en natt igjen i dette land, og den benytter vi på Sheraton Resort etter nok et finanskrisekupp på hotell.com. Kvelden skal brukes til polering av lettsaltede kropper, trådløst internett og dyp søvn i mykt sengetøy.

God natt..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar