torsdag 21. april 2011

En hitparade i Languedoc

Etter min lille reise i Languedoc-regionen, så er det helt klart at dette er en plass vi kommer til å reise tilbake til som fulltallig flokk. Det er mange ting jeg har opplevd som jeg vil se igjen, men like fullt mange for meg uoppdagede perler som fortjener en visitt.

Det første er enkelheten i å komme dit. Med den nye direkteruta fra Moss lufthavn Rygge, er det kjapt og enkelt å reise til Béziers. Prisen får deg ikke til å miste håret heller (rundt 1.300,- T/R for en langweekend, og mest trolig billigere hvis du kan være mer fleksibel på dagene, april 2011), i tillegg til at rundt 2,5 timer ikke er urovekkende lenge i en flygemaskin. Det er Ryanair som har startet den nye direkteflyvningen til Béziers, og denne ruta er også tilgjengelig fra blant annet Sandefjord lufthavn Torp.

Selv om dette ikke er helt min stil (men langt mer Kjersti sin), så anbefaler jeg å planlegge litt i forkant. Languedoc har korte avstander mellom byer/tettsteder, men de er fortsatt lange hvis du skal gå. Jeg ville planlagt en 'kombo', med én del leiebil, én del sykkel, og én del kollektivt/taxi.

Bilkjøring i Languedoc
Som jeg har nevnt i tidligere innlegg, er kjørekulturen relativt lik den vi har i Norge, men å ha en relativt god kartleser i passasjersetet vil nok gjøre susen biffere (eller noe sånn). Rundt 1,5 time med bil fra Béziers ligger både Massif de Caroux med gode klatre-/fjellturmuligheter, og St-pons-de-Thomiéres som er starten av en stor nasjonalpark. Vi besøkte ingen av disse plassene på vår forrige reise, men guidene vi møtte anbefalte dette for folk som setter pris på natur og fine gåturer. Kjører du som min far vil du nok være der på én time og 20 minutter, og den som ikke tisset eller spiste i Béziers får pokker meg vente til vi er fremme. En helt annen mulighet er å ta dette som en tur, mer enn en transportetappe. Langs veien kan man gjøre alt fra elvepadling, fisking og vingårdbesøk til landsbyvandring.
En annen ting vi heller ikke fikk med oss var regionshovedstaden Montpellier. Er du i Béziers, og føler at du trenger mer storby, så er dette en plass å besøke, selv om jeg på vår neste tur hadde planlagt en helt annen storby (drypper litt nå jeg for å holde interessen oppe til slutten av innlegget). Fordelen med leiebil her er at det er mye å se på veien, men strengt tatt så er det gode kollektivruter mellom Béziers og Montpellier, så du er ikke avhengig av egen bil.

Sykkelferie i Languedoc
Sykkelferie er kred+! Tenk å oppleve samtidig som du forbrenner kalorier utover det vanlige – makan til kombo! Når det er sagt, så kan du med litt planlegging finne en rute som er tilpasset deg og dine, og få en fantastisk fin 'slow travelling'-ferie uten at du tråkker på deg brokk (er det strengt tatt mulig?). I april 2011 lanserte Henriette Bingen Sande boken "Sykkelferie i Frankrike, På egenhånd i Languedoc", som tar for seg ulike ruter, opplevelser og praktisk informasjon rundt sykkelferien. Vi har sett kjapt gjennom den, og her er det mye god informasjon å hente. For mer informasjon og bestilling av bok, klikk inn på hennes hjemmeside.
Om du ikke har lyst til å ta med deg sykkelen på flyet, så kan det være et godt alternativ å kontakte Mellow Vélos eller en annen sykkelutleier. Hvis du her gjør reservasjoner i forkant av reisen, kan dere avtale hvor han skal levere syklene, og hvor han skal plukke dem opp. Mellow Vélos kan tilby alt fra terrengsykler til tandem, så her er det litt for enhver smak. Prisene ligger fra NOK 480 - 560 per uke (april 2011).

Så... hvordan vil vår neste reise hit muligens se ut?
Når vi skal tilbake til Languedoc, vil vi sette av rundt 14 dager. Fra Béziers ville vi leid bil direkte, og startet med en kjøretur rundt i regionen. Litt uten mål og mening, men med St-pons-de-Thomiéres og nasjonalparken som et klart delmål for turen. Hvis du er over gjennomsnittet interessert i vinslott, så kan ferien bli hektisk, da de ligger strødd overalt. For min del hadde jeg nok sett for meg litt færre vinslott enn forrige tur (det er her finkultur vs ukultur slår inn regner jeg med). Det som virket fint med Languedoc er at du med bil kan stoppe eller passere små, koselige landsbyer for "hver mil", noe som underbygger ideen om å reise litt uten mål og mening. I de fleste landsbyene finnes det home stay/bed & breakfast i ulike prisklasser. En utfordring kan selvfølgelig være å finne ledige rom i høysesongen, men overnatting finner man alltids.
Etter rundturen ville vi sjekket inn på Hotel de Poètes et par dager for å oppleve Béziers, shoppe litt, gå på et par museer og være pittelitt 'schæshter'. Videre har vi i forkant (rutinerte som vi er) kontaktet Mellow Vélos som ville møtt oss med sykler for en liten rundtur til Cap d'Agde med bading, soling og et etter ryktene veldig bra akvarium-besøk. Som en liten kuriositet kunne vi også gått til porten av nudistbyen (en fysisk avlukket del av Cap d'Agde hvor alt og da mener jeg alt foregår uten klær), for så å feige ut, sette oss på syklene og vende nesen mot Valras-Plage for mer strand og småbyliv (det er viktig med store gulrøtter mellom treningsøktene).
En opplevelse jeg ønsker meg er å få bo en natt eller to hos Christine og Jean Viennet på deres slott Château de Raissac. Vi besøkte plassen på sist reise, og her ønsker jeg mer. Bare det å gå rundt på slottet og se (men ikke røre) på alle de gamle tingene som står over alt, sitte i hagen å lese en bok, spise god mat kokkelert av Jean og våkne opp dagen etter på et slott virker veldig forlokkende.
Som en avslutning på turen er det samlet opp et par høydepunkter: Fra Béziers kan man leie kanalbåter for to-ti personer. Her står du helt fritt til å cruise sakte fra vinslott til vinslott, sitte på dekk i sola med iskald cola på glassflaske (ja, glassflaske), lese, lage mat eller rett og slett stoppe båten og gå en tur langs kanalen eller fiske. Om du bare ønsker en liten svipptur på kanalen kan båtene leies for dagsturer, og hvis du ønsker kan du legge hele ferien til kanalen. Det vi fikk anbefalt var en 3-dagers tur fra Béziers til Homps som visstnok skal være den fineste delen av kanalen. Skal du leie kanalbåt i høysesongen er det viktig å være tidlig ute. Vi ble anbefalt å kontakte Rive de France i april/mai om vi ønsket båt i juni/juli/august.

Som en avslutning på vår fremtidige ferie, ville vi etter båtturen kommet oss til togstasjonen i Béziers, og bestilt oss en enveisbillett til Barcelona, som kun ligger 2,5 timer unna. Tenk å få så mye ut av skarve 14 dager! Fantastisk, og god tur!

For utfyllende informasjon om reisen, anbefaler vi å lese våre innlegg fra fredag, lørdag og søndag fra Per-Eriks forrige tur til Languedoc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar