søndag 20. desember 2009

Reiseliv og planlegging

Det er mange måter å reise rundt i verden på. Enkelte har kun kjøpt første flybillett og tar alt på sparket etter det, andre har alt planlagt ned til minste detalj, mens andre igjen, og kanskje flertallet, har noe forhåndsplanlagt og tar resten underveis. Vårt lille reisefølge på to inngår i den siste gruppa. Kjersti tar seg av forhåndsplanlegging og research, mens Per-Erik er handlingens mann og flink til å ta seg av øyeblikkelige utfordringer. Et godt team med andre ord. Perfekt egentlig, om vi får bedømme selv. Ved å gjøre grundig research og planlegge bare litt beholder vi muligheten for spontanitet, samtidig som vi unngår de kjipeste overraskelsene.

Det vi har bestilt på forhånd er de lengste flyreisene, noen datobestemte turer og noen få overnattinger. For eksempel bestilte vi tidlig hotellet i Phuket til jul. Dette fordi det er peak-sesong i Thailand og vi var redde for at vi kunne komme til å måtte betale blodpris om vi ikke bestilte tidlig, og fordi vi skulle få tilsendt julegaver. Det samme har vi gjort med hotell i Rio under karnevalet i februar. Det blir alltid stappfullt på alle hoteller og hosteller, og det veit de å utnytte, blodpris betaler vi uansett, men vi har nå i det minste rom. Dette bestilte vi for øvrig i vår en gang, og allerede da var det vanskelig å finne noe ok som var ledig. Vi har også forhåndsbestilt gruppetur i Peru i mars og cruise i Karibien i mai. Litt flashpacking oppi all backpackinga!

Et lite tips kan være å bestille første natta på forhånd når du skal til et nytt sted, spesielt hvis du ankommer en flyplass eller tog-/busstasjon seint på kvelden, litt sliten etter ei lang reise. Da er det veldig lett å bli lurt, og veldig kjekt å ha en konkret adresse å reise til. Man kan jo bare bytte sted dagen etter om det ikke var noe særlig.

Før vi reiser til et nytt sted sitter Kjersti og nerder litt på mac'en og med Lonely Planeten. Lonely Planet sine reisebøker er geniale til å lære litt om kultur, skikk og bruk, tips og triks, språk og rett og slett få seg litt oversikt over landet eller byen man reiser til. De anbefaler også restauranter, overnattingssteder og aktiviteter på det aktuelle stedet. Hvis du ikke ønsker å kjøpe/bytte til deg bøkene, har de PDF-filer til salgs på nettsidene sine til en billig penge.

Vi bruker mye internett i planlegginga. For å finne overnattingssteder bruker vi sider som Hostelworld.com og Hotels.com for bestilling, i tillegg til å bruke Tripadvisor som en ledestjerne til hva andre mener om stedet. Det er alltid noen som har bodd der eller vært der før deg, og det å lese andres vurderinger om stedet er gull verdt. Husk å ta de aller mest positive og aller mest negative innleggene med en klype salt, noen ganger har folk andre hensikter enn å være ærlig. På Tripadvisor er det også diskusjonsforum, der du kan legge inn spørsmål til andre brukere, vi har fått flere nyttige svar på våre spørsmål.

Og, skulle du stå helt fast, er det bare å google stedet. Det fungerer alltid!


PS: Om noen har spørsmål til oss om noen av de stedene vi har vært, er det bare å legge igjen en kommentar til det aktuelle innlegget, eller sende oss en mail, så skal vi svare som best vi kan.

1 kommentar:

  1. Kjempefint å bruke internett for planlegging, ser vi bruker det mer og mer vi også med laptop med oss. Tripadvisor er genialt + via hotels.com har vi klart å skaffe oss "luksusbostedet" til rimelig penge med skikkelig gode tilbud innimellom lowbudget uten aircon og med kaldt vann;)

    Kjempefint om en legger inn erfaringer på veien på Tripadvisor også, alltid kjekt med oppdatert info og bilder + omtale:) Lykke til videre:)

    SvarSlett