For flere år siden satte Per-Erik og hans venner Maj-Britt og Aage seg ned på coctail-baren Hjem i Kristiansand (på innsiden av Frk. Larsen) sammen med bartender Morten og smakte seg gjennom drinkkartet deres. Per-Erik ble da for første gang introdusert til drinken Mojito, som har sitt opphav fra Cuba. Med Morten som uvitende mentor og bladeekspert, begynte Maj-Britt og Per-Erik sammen å lage Mojitoer med Aage som kritisk munnsjenker, hjemme-Rocke-DJ og kreativ veileder (mer av det, mindre av det). Iløpet av kort tid hadde Maj-Britt og Per-Erik knekket koden, og kunne uten å skryte smykke seg med de selvlagde titlene "Verdens beste Mojito-mixere" (dette er blodig alvor, ikke noe sprøyt!), en tittel som for Per-Erik holdt helt frem til Tokyo, da han på en TGI Friday, Red ble slått ned i joggeskoa (dog av en eple-mojito, så sånn sett kan man kanskje si at TGI bedrev litt bloddoping).
Foventningen var altså stor til Cuba, som faktisk har lært verden Mojito. Per-Erik var nysgjerrig på om han kunne lære noe for å forbedre sin egen oppskrift, og i tillegg få et visst inntrykk av hvor dårlig selvinnsikt han hadde i forhold til egentittelering sin. Målestokken går fra én mojito-drikkende Per-Erik til seks mojito-drikkende Per-Eriker. På denne skalaen er det kun èn sekser som er servert til TGI Friday Red, Tokyo og èn femmer som Maj-Britt (litt Aage) og Per-Erik smykker seg med. Resten av listen fra "den store Mojito-testen 2010, avd Cuba" følger under.
Som en felles konklusjon av testen er Cuba generelt vanvittig dårlig på å lage Mojitos, noe som er helt galematias å si da det faktisk er de som lenge hadde "patent" på drinken. Felles for de fleste testdeltagerne er at de bruker mest av den ingrediensen som er billigst, nemmelig ROM. Som et eksempel koster det ca NOK 27,- for en helflaske (0,7 liter) Rom på Cuba, mens en boks (0,33 liter) lokal Cuba-Cola koster ca NOK 9,- (her varierer sikkert prisene i alle retninger, men det er gjennomsnittet Per-Erik har regnet seg frem til). I Norge har vi en lov som forbyr barer og restauranter å servere drinker med mer enn 4 cl sprit (med unntak av Long Island Iced Tea), og det er gode grunner til dette. En grunn er at det skal ta litt lenger enn en halv drink å bli uhyggelig. For Per-Erik er en vel så viktig grunn at det man drikker faktisk skal smake litt godt også. Det siste har de altså ikke skjønt på Cuba. Generelt smakte de fleste drinkene i testen en plass mellom satanbensin og løsemiddel.
I resultatlisten kommer det til å bli lagt noen småkommentarer, samt en litt lenger beskrivelse av den grusomste og den mest 'ålraite' mojitoen. Som dere vil se, scoret ingen mer enn fire mojito-drikkende Per-Eriker.
Casa de la Musica, Trinidad
For å sitere Per-Eriks far sin analyse av en navnløs vin i fjor sommer: "Denne vinen har et hint av geitepiss og gammelt skoavskrap, ispedd små variasjoner av fuktig kjeller og råtten hyserogn". Det kunne virke som om rom-destilleriet hadde gått konkurs for helgen, og Casa de la Musica så seg nødt til å bruke sats. Satsen hadde de imidlertid nok av. At drinken ble servert i plasglass hevet ikke totalopplevelsen.
El Patio, Havana
Hotel Florida, Havana
Restaurant Europa, Havana
Polo Montañez, Viñales
La Mina, Havana - Halv Perik Ekstra for levende påfugl i bakgården
La Dichosa, Havana - Halv Perik ekstra for ekstremt bra musikk
Hotel Plaza, Havana
El Floridita, Havana
Bar Monserrate, Havana
Bar Riseina, Soroa - Brukte noen dråper Angostura Aromatic bitters (Trinidad & Tobago) som ekstraingrediens
La Louvre, Remedios
Dos Hermanos, Havana - Brukte fem dråper Maraschino som ekstraingrediens (denne plassen ble også kåret til baren med den beste Mojitoen av Ernest Hemingway).
Palacio de Valle, Cienfuegos - Brukte noen dråper Angostura Aromatic bitters (Trinidad & Tobago) som ekstraingrediens
Meliá, Cayo Santa María - TESTVINNER
Meliá, er et all inclusive hotell på øya Cayo Santa María på nordkysten av Cuba. Siden alt allerede er overbetalt av kundene, kan de koste på seg å bruke litt ekstra masse av alle ingredienser. Det betyr ikke at selve drinken er noe svakere, men den er jevnere i smaken. Ikke engang testvinneren nådde helt opp, men det er vel slik det er. Testpanelet (her!) har vestlig tunge, og føler at det blir med Mojitoen på Cuba som med maten i Kina: Kinamat smaker bedre i Norge.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar