søndag 10. januar 2010

Angkor, what?

For en dag! Vi er som nevnt i Siem Reap, og som turist i denne byen har man som regel et mål og en plan om å besøke noen av templene i Angkor. Vi er selvfølgelig som turister flest, og spratt ut av senga klokka 04:40 i dag tidlig for å få med oss soloppgangen ved Angkor Vat. For de som ikke kjenner så godt til denne delen av verden, så er altså Angkor en ruinby i Kambodsja. For omlag 600-1200 år siden var faktisk Angkor hovedstad og religiøst sentrum i det gamle Khmer-riket. Her ble det bygget mangfoldige templer gjennom er årrekke, og byen har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1992. Hovedtempelet i området, og det de fleste forbinder med både Angkor og Kambodsja, heter Angkor Vat. I tillegg til dette, er det over 70 store og flere hundre mindre ruiner i området.

Vi har hørt at soloppgangen ved tempelet er noe av det man absolutt bør få med seg når man reiser i Asia, og vi kunne ikke vært mer enige. Vi vandret inn i tempelområdet i tussmørket ved hjelp av lommelykter, noe som i seg selv var veldig spennende og stemningsfullt. Så satt vi i nesten to timer og så på at det som i starten var silhuetten av Angkor Vat og etter hvert ble til et synlig tempel, ble badet i de fantastiske fargene til soloppgangen. Helt perfekt var det, og begge sine kameraer gikk varme.

Etter soloppgangen var det tid for litt lokal frokost, før vi beveget oss inn i selve tempelet. Inne i bygget er det flere gallerier med historier fortalt gjennom utskjæringer og inskripsjoner i veggene. Dette var utrolig imponerende, men allikevel var det nok den fantastiske utvendige konstruksjonen som gjorde mest inntrykk på oss ved Angkor Vat. Etter dette bar det tilbake til vår ventende tuk tuk, og vi kjørte videre til neste tempel. Ta Prohm er også et relativ kjent tempel, kanskje ikke ved navn, men det var her deler av Tomb Raider med Angelina Jolie ble spilt inn. Den kvinnelige delen av vårt selskap hadde ikke sett filmen(e?), men ble uansett mektig imponert av naturkreftene som regjerer i dette området. Gigantiske trær vokser seg i igjennom bygningene og skaper et utrolig syn, samtidig som dette er noe av årsaken til den relativt skrøpelige forfatningen dette tempelet er i. Den testosteronbefengte delen av BeckBacks hadde veldig god kjennskap til både filmen og trærne, men lot seg likevel forbløffe av stedet som tilsynelatende går i ett med naturen. Etter eventyr og adventure-filmer tok vi en kjapp stopp ved ruinene av Ta Keo-tempelet, som også kalles det uferdige tempelet. Ifølge historien skal kongen som bygget dette tatt et lynnedslag her som et svært dårlig tegn, og avsluttet byggingen øyeblikkelig. Vi fikk uansett tatt noen fine bilder her også.

Det siste stoppet for dagen var Angkor Thom. Dette er den sentrale delen av Angkor og er et ni kvadratkilometer stort kvadratisk område omringet av mur og vollgrav, og som inneholder flere store tempelruiner. Etter en god lunsj besøkte vi flere av disse, deriblant Baphuon og Bayon. Bayon er kjent for sine 216 smilende Buddha-ansikter skjært inn i de ulike tårnene, dog smilene er omtrent på nivå med Mona Lisa sitt. I etterkant var vi begge enige om at dette var kanskje det tempelet vi likte aller best. Store deler av bygget har rast sammen, og det er omtrent ikke tak igjen, noe som har ført til at både regn, vind og sol har tæret på restene. Men, det er fortsatt flotte utskjæringer i galleriene her, og disse ansiktene er helt fantastiske.

Nå hadde klokka blitt fire på ettermiddagen og det var to slitne, men veldig fornøyde turister som tuk tuket seg hjem til hostellet. Vi hadde for øvrig leid både sjåfør og guid gjennom hostellet her, og det fungerte kjempebra. Guiden vår het Vutha, og skal dere hit kan vi anbefale han på det aller sterkeste. Han skjønte når det var nok årstall og navn, kunne faget sitt godt og viste oss uten oppfordring alle de beste stedene å fotografere fra. Strøkent!

Når det gjelder penger, så vil en slik dag koste litt. Man kan kjøpe endagspass, tredagerspass eller ukespass til området. Prisene her ligger på henholdsvis 20, 40 og 60 dollar per person. Vi valgte kun én dag denne gangen, men det er nok templer og interessante ting å se på til å vandre rundt i dagevis. Har man god tid, trenger man kanskje ikke guid, men da krever det litt research og lesing på forhånd og underveis. Vi tok snarveien og betalte 28 dollar for guid og 15 for sjåfør (25 og 12 dollar dagen hvis man ikke skal ha med soloppgangen), men vi synes det i aller høyeste grad var verdt det. Vi ble lovlig slitne da, så nå skal vi hoppe i loppekassa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar