onsdag 6. januar 2010

Om ideologi, folkemord og 36 plussgrader

Vi vet dere fryser, men vi lover at enkelte nordmenn fungerer dårlig i 36 plussgrader også. Da vi ankom hotellet i går ettermiddag, stupte vi inn på rommet for rekreasjon (søvn) og avkjøling. På vei til hotellet fortalte vi taxisjåføren at det var omtrent 50 graders forskjell fra Norge til Kambodsja om dagen. Han kikket på oss, og prøvde å bestemme seg for hvilken planet vi kom fra. Det gikk flere timer før vi våget oss ut, og fant Kambodsjas utgave av Viken II, Titanic. Der spiste Per-Erik vannbøffel for første, men langt fra siste gang i sitt liv. Kjempegodt!

I dag har vi hatt den o' store turistdagen her i Phnom Penh. Vi avtalte allerede i går kveld med en tuk-tuk-sjåfør at han kunne møte oss i dag, og ta oss til The Killing Fields, Tuol Sleng Genocide Museum, National Museum og Russian Market.

The Killing Fields er et område rundt 15 kilometer på utsiden av Phnom Penh der Røde Khmer drepte det de så på som deres motstandere for deres politiske styresett. Motstanderne kunne være buddhististiske munker, vestlig utdannede intellektuelle, personer som lot til å være intelligente (f.eks. personer med briller), personer med fysiske handikap og etniske minoriteter. I etterkant har man funnet massegraver med skjeletter av tusenvis av mennesker, inkludert kvinner og barn. For å hedre levningene etter de drepte er det i senere tid reist et bygg der skjeletter og klesrester er plassert. Det var helt uvirkelig å være på en slik plass. Det er helt utrolig at slike grusomheter har skjedd i så nær fortid. Samtidig er det vanskelig for oss som utenforstående å klare å sette oss inn i alt dette, da det er så fjernt de livene vi lever i trygge Norge i dag.

Videre gikk turen til Tuol Sleng Genocide Museum, fengselet Røde Khmer brukte til å torturere og avhøre de menneskene de så på som en trussel. Av det vi så har forholdene vært grusomme, og det var ikke lagt noe imellom for å dempe dette. I flere av rommene var det bilder av grovt mishandlede og drepte fanger, i tillegg til plansjer som forklarte og illustrerte grusomhetene som pågikk i dette bygningskomplekset og i Kambodsja i perioden 1976 - 1979.

National Museum var etter vår mening mest imponerende fra utsiden, selv om det på innsiden var en fin samling av statuer og skulpturer. Bygningen er vakkert plassert i det travle sentrum av byen. Det var fint å få med seg, men vi skal tross alt opp til Siem Reap og Angkor Vat så vi får nok vår dose spektakulære byggverk og skulpturer der.

Etter en lang lunch på kafe med air condition (har vi nevnt hvor varmt vi har det?) tok vi turen til The Russian Market. Dette skulle vise seg å være et sjarmerende lite marked med stort sett akkurat de samme varene som er å finne på andre markeder rundt om i Asia. Den største og viktigste forskjellen er at lydnivået er lavt, og at tjas og mas er borte. Det kan virke som om selgerne på det russiske markedet har skjønt at de skremmer bort enkelte kunder ved å trøkke varer opp i ansiktet deres og rope høyt at dette er varen du har savnet hele livet. Vi endte opp med tilsammen fem stk undertøy, to stk singlet og en sommerkjole (på deling).

Nå er vi tilbake på hotellrommet, og har vært her noen timer. Siden dere der hjemme klager over kulda, drister vi oss til det motsatte. Det er umulig å bevege seg ute i Phnom Penh om dagen. Det er alt for varmt her. I morgen blir det basseng og solseng i stedet.

For de som vil lese mer om Pol Pot og hans Røde Khmer: klikk her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar